Oderberg-DVD

Travel Tips on DVD (5 €)

Discover the lovely town and the region around Oderberg.

More Infos here >>>

775 years Oderberg

775th Annyversary DVD (8 €)

DVD-Cover

2 Hours of film about the 775th anniversary celebrations in 2006 and the 750th anniversary in 1981.

More Infos here >>>

Korte samenvatting van de stad Oderberg

Oderberg is een provinciestadje aan de rand van de Oderbruch in het Biosfereren reservaat Schorfheide - Chorin. De stad ligt midden in een schilderachtig landschap, wat bestaat uit bossen, bergen en meren.

Die geologischen Verhoudingen zijn uniek. De ijstijd vormde verrassende hoge bergen ( meer dan 100 meter hoog) in het anders relatieve vlakke landschap. Sterk aflopende hellingen grenzen in het oude gedeelte van de stad aan de "Oude Oder" en het Odermeer.

Ook de Geschiedenis van Oderberg en zijn omgeving is enorm interessant. Oderberg was lange tijd een belangrijke tolheffingbron voor de Brandenburgse vorsten. Voor de drooglegging van de Oderbruch stroomde de Oderloop direkt door Oderberg en verzekerde de stad van een bijzondere betekenis. In het begin van de twintigste eeuw was het Odermeer de grootste houtopslagplaats van het hele land. Oderberg werd een kuuroord, waardoor iedere week enkele duizenden toeristen hierheen kwamen.

Oderberg ontdekken

In Oderberg kunnen bezoekers in alle rust van hun vakantie genieten en vele dingen ontdekken. Er kan uit een ruime selectie van hotels, pensions en vakantiewoningen een keuze worden gemaakt. Drie bakkers en talrijke cafés en restaurantjes staan garant voor de inwendige mens. Veeleisende culturele manifestaties bieden u het hele jaar kortdurende amusementen.

Muziek

Volksfeesten en Carnaval

  • Oderberger Fasching in der Grünen Aue (Februar)
  • Stadionfest zu Himmelfahrt auf dem Sportplatz (April/Mai)
  • Fischerfest am Bollwerk mit Spaßregatta und Oder-Berg-Lauf(Juni/Juli)
  • Straßenfest am Oberkietz (September)
  • Weihnachtsmarkt(Dezember)

Voor de eerst volgende manifestaties raadpleegt u de opgaven in deze website of kijkt u op de manifestatiekalender.

Exposities

Het scheepvaartmuseum bevindt zich aan de Hermann-Seidelstraat, waar de geïnteresseerde bezoeker alles kan vinden op het gebied van de binnenlandse scheepvaart en de aanleg van kanalen en alles wat daar omheen hangt. Ook voor de binnenlandse beroepsvisserij is er ruimte gereserveerd. In het buitenmuseum ligt op het droge het raderstoomschip de “Riesa”, welk bezichtigd kan worden. Dit schip is door een spontane inzamelingsactie (96 uur) van de Brandenburgse TV zender RBB, hier op het droge gezet. Daarnaast geeft het museum ook een expositie over de oer-en huidige geschiedenis van dit gebied. In het Niederlagshaus, gelegen aan de Berlijnsestraat, is een verkoop expositie te zien van de kunstenares Gabriele Diebel. Zij heeft zich speciaal gericht op de omgeving van Oderberg. Herhaaldelijk zijn er ook wisselende foto- en kunstexposities te zien in de Nikolaikerk.

Wandelen

Onze bossen, bergen en waterrijke gebieden bieden een ruime keuze om te voet te bezichtigen. Langs de oevers van de Oder kunt u een wandeling maken naar de Zandberg en ook naar de Pimpinellenberg, deze is de hoogste berg (120 meter) in deze omgeving en hier kunt u genieten van een heerlijk uitzicht over de omgeving. Volgt u het uitgezette natuur leerpad, waarop u meer te weten komt van onze plantenwereld. Ook kunt u de voetsporen volgen van de monniken door de bossen naar de Parsteinsee en Pehlitzwerder. Wandel ook via de “Grosse Stein”, een zwerfkei die tonnen zwaar weegt, naar Neuendorf. In het aldaar aangrenzende natuurbeschermd gebied “Breitefenn”, kunt u onder leiding van natuurwachters een rondleiding krijgen in dit gebied. Ook kunt u regelmatig rondleidingen krijgen van natuurvrienden van Oberbarnim-Oderland/”Wanderfalken” e.V. en ook met de Natur- und Heimatverein Oderberg e.V. voor rondwandelingen door Oderberg. Dicht aangesloten met deze verenigingen biedt het Natuurvriendenhuis “Eisguste” ook rondleidingen met gidsen waarbij de mogelijkheid bestaat met grote groepen onderweg te kunnen overnachten, wat in de prijs is inbegrepen.

Manifestaties voor de komende tijd    login

  

Watersport

De rustige en weinig bevaren oude Oder is altijd goed te gebruiken voor watersport. Dat biedt het kanoverhuurbedrijf, die direct naast het museumschip “ Riesa” ligt, met zijn robuuste en licht varende kano’s alle gelegenheid hiervan gebruik te maken. Als u wilt genieten van een rustige en aangename vaart, dan raden wij u aan dit te doen tijdens de vroege morgen- of de avonduren. Het biedt u de gelegenheid om te genieten van het heerlijke landschap met zijn dierenwereld. Het verhuurbedrijf heeft ook een uitgebreide aanbieding van kanotoeren onder leiding van een gespecialiseerde gids, zoals de Mondscheintour (bij maanlicht), de Schiffshebewerktour, of de Oma-Opa-Enkel–Tour, die aangeraden worden door het Biosphaerenreservaat Schorfheide-Chorin, dat als regionaal merkpunt wordt aangeduid. Maar dit alles kunt u zelf organiseren en ook gebruik maken, bij langere vaarritten, van de transportmogelijkheid van kano’s en personen. Voor een korte trip heeft u de mogelijkheid een verfrissende stop te maken bij Meltzer’s Gasthof aan de Oderberger See, of bij de Marina Oderberg. Voor waterreizigers die verder willen varen, bestaat de mogelijkheid een tussenstop te maken in Bardin, waar u gebruik kunt maken van een aan het water gelegen camping met moderne sanitaire mogelijkheden. (zie Bloq)

Als men Oderberg bezoekt met een eigen motorboot dan vindt u in de Marina Oderberg alles wat uw hartje begeert. De aanlegsteigers zijn alle voorzien van water- en elektriciteitaansluitingen. Voor de Duitse hobbykapiteins is hier ook de mogelijkheid om het vaarbewijs te halen.

Fietstochten

Voor de fietsliefhebbers is het hier in en om de stad een waar paradijs om heerlijke fietstochten te maken. Een prachtige rit gaat over Bralitz naar Liepe en dan retour naar Oderberg, waarbij u intussen kunt genieten van een prachtig bergpanorama. Heel afwisselend is ook een uitval te maken naar het Schiffshebewerk (Scheepslift). De andere kant op rijdt u langs het Oder-Havelkanaal langs prachtige velden en weidelanden tot Hohensaten, waar u de echte Oder tegen komt. Langs deze rivier kunt u gebruik maken van een fietspad van 530 km lengte, de Oder-Neisse tocht. Door Oderberg gaan twee uitgebreide fietspaden, een is de 62 km lange Oder-Havel fietsroute, die ook langs het 400 jaar oude Finowkanaal voert en in het westen de fietsroute Berlijn-Kopenhagen kruist. En ook de drie langste fietspaden met een totale lengte van 1092 km, deze worden de langste van Duitsland genoemd, met de naam Tour Brandenbourg. In het Niederlagshaus bestaat de mogelijkheid fietsen te huren.

De Omgeving

In de directe omgeving van de stad bevinden zich indrukwekkende en hoog technische kunstwerken. Enkele kilometers naar het oosten begint het Nationaalpark “ Unteres Odertal”. Dit strekt zich uit langs de Oder. De straat op de Oderdam is voor een deel de Oder-Neisse-fietsroute en is ook bij de skater bekend.

Ook bereikbaar met de fiets zijn de volgende interessante plaatsen en bezienswaardigheden:

Luftbild Schiffshebewerk

Tezamen met de bezienswaardigheden in Oderberg kunt u hier vele mooie een interessante dagen doorbrengen. En als u dan in Oderberg aangeland bent, vergeet dan niet het BESTE IJS VAN BERLIJN EN BRANDENBURG in Kieslingers Koffieshop aan de Angermunder Strasse uit te proberen.

(© Theo Wand – Holland)

a b o @ o d e r b e r g . i n f o
©1999-2010 Andreas Bonadt 

Webseitenzaehler

Spenden