Er zijn veel interessante dingen over Oderberg te vertellen en niet alleen over de geschiedenis.
Aanzicht van de Lieper See in de richting van Oderberg en op de Schloszberg
Bijvoorbeeld, de uitgestrekte wouden om Oderberg behoren tot het grootste en dichtste begroeide bosgebied van heel Duitsland, en is erkent door de UNESCO Biosferenreservaat Schorfheide-Chorin. Met zijn talrijke en voor het grootste deel bedreigde dier-en plantensoorten is het beschermde gebied uniek in Duitsland. Talrijke uitgezette wandel-en fietsrouten voeren je door het gebied en maken hierdoor de natuur leefbaar. Met maar 28 inwoners per vierkante kilometer is ons gebied een van de dunst bevolkte gebieden. Het afwisselende landschap en het bijzondere klimaat langs de oevers van de Oder biedt de natuurliefhebber en de wandelaars een gebied om weg te dromen.
Hier ontstond honderd jaar geleden het eerste beschermde gebied van Duitsland in Plagefenn en ook het daarvoor gebruikte symbool de zwarte uil op een gele ondergrond, welk ontworpen is door Kurt Kretschmann uit Bad Freienwalde. Ooit was de stad Oderberg een kuuroord, waarheen enkele duizenden toeristen elke week kwamen. Ze kwamen met schepen en verschillende andere vervoersmogelijkheden, voornamelijk uit Berlijn. De talrijk voorkomende ijzerhoudende bronnen werden als heilzaam werkend benoemd.
Ooit was de stad Oderberg een kuuroord, waarheen enkele duizenden toeristen elke week kwamen. Ze kwamen met schepen en verschillende andere vervoersmogelijkheden, voornamelijk uit Berlijn. De talrijk voorkomende ijzerhoudende bronnen werden als heilzaam werkend benoemd.
Een bron gelegen aan de Sandberg, niet ver van de Pimpinellenberg in de richting van de stad, was reeds door Leonhard Thurneißer bekend gemaakt; thans is dit water ingedamd en verzorgt het de heilzame bronnen van Freienwalde en Eberswalde. De bron heeft ter herinnering de naam gekregen van de overleden leraar Lange de “Heinrich-Lange Quell”.
Zo heette het eens in een reisverslag ongeveer 100 jaar geleden. Deze tijd is allang voorbij. De dam is weg en de bron is allang vergeten, maar hij borrelt nog steeds aan de onderzijde van de Sandberg en ook nog ergens anders. Want Oderberg is een waterrijke omgeving. Meerdere huizen aan de Berliner Straße en de Gartenstraße bezitten een kleine bron in de kelder van hun huis.
Zegel en stadswapen van Oderberg (v.l.n.r.: A.D.1275 – A.D.1479 – A.D.1620 – A.D.2005)
Het stadswapen heeft in de loop der jaren een verandering ondergaan. Het heeft een stadspoort met drie torens en een open poort. Dit betekent: “ Kom binnen wij wensen bezoek en handel”. Het onderliggende vrije groene vlak onder de poort geeft aan: Het recht op onderdanigheid. Boven de middelste toren zweeft de Brandenburgse rode adelaar. Vroeger was op zijn plaats te zien de zwarte Askaanse adelaar. Tijdens de DDR tijd is de adelaar in zijn geheel weggelaten.
Oderberg bezat toendertijd twee stadspoorten , de Berliner Tor en de Angermünder Tor, maar had geen stadsmuur. De bergen en de Oder boden genoeg bescherming. In Berlijn was een Oderberger Tor (later heette het Georgen Tor en weer later Königs Tor aan de tegenwoordige Alexanderplatz, maar is in 1746 afgebroken) en sinds 1873 een Oderberger Straße.
( © Theo Wand – Holland)