Genezend Bronwater uit Oderberg

rauschender Quell-Bach

Een bron gelegen aan de Sandberg, niet ver van de Pimpinellenberg in de richting van de stad, was reeds door Leonhard Thurneißer bekend gemaakt; thans is dit water ingedamd en verzorgt het de heilzame bronnen van Freienwalde en Eberswalde. De bron heeft ter herinnering de naam gekregen van de overleden leraar Lange de “Heinrich-Lange Quell”.

Zo heette het eens in een reisverslag ongeveer 100 jaar geleden. Deze tijd is allang voorbij. De dam is weg en de bron is allang vergeten, maar hij borrelt nog steeds aan de onderzijde van de Sandberg en ook nog ergens anders. Want Oderberg is een waterrijke omgeving. Meerdere huizen aan de Berliner Straße en de Gartenstraße bezitten een kleine bron in de kelder van hun huis.

Analyseresultaten augustus 2005 (biotec GmbH)

Parameter Waarden Grenswaarde in liters (drinkwatervoorschriften)
pH-waarde 7.56.5 - 9.5
Hardheid 19.3 Grad dH 
Eisen2.05 mg/l0.2 mg/l
Nitraten 7.20 mg/l50 mg/l
Nitrieten 0.069 mg/l0.5 mg/l
Ammonium0.13 mg/l0.5 mg/l
Koper 0 mg/l2.0 mg/l
KMnO49.3 mg/l20.0 mg/l
Chloride 18.0 mg/l250 mg/l
Carbonaat hardheid Graden
15.90 grad 

Naast deze analyse gaat het om de beste waterkwaliteit met een hoog ijzergehalte. IJzer is wetenschappelijk gezien een belangrijk element voor de functie van het zuurstoftransport en de zuurstofuitwisseling in het bloed. Bij gebrek aan rode bloedlichamen en te weinig hemoglobine (bloedkleurstof) is dit het gevolg van een te kort aan ijzer. De dagelijkse behoefte hieraan is 1 mg. Omdat ijzer moeilijk door het lichaam opgenomen wordt is hiervoor dagelijks 10 tot 15 mg noodzakelijk.

Wordt een tekort vastgesteld, dan mag geen mineraalwater gedronken worden omdat dit het ijzer onttrekt. Veel zinvoller is het drinken van een bronwater wat veel ijzer bevat. Het bronwater van Oderberg is hiervoor zeer geëigend. Nu volgt het ijzergehalte van andere heilzame bronnen:

  • Bad Lauchstädter Heilbrunnen 0.020 mg/l
  • Bad Mergentheimer Karlsquelle 2.600 mg/l
  • Bad Wildunger Reinhardsquelle 4.440 mg/l

( © Theo Wand – Holland)

a b o @ o d e r b e r g . i n f o
©1999-2010 Andreas Bonadt 

Webseitenzaehler

Spenden